Έκδοση "Η σκιά του Ολύμπου στην Αιώνια Πόλη"
25711.jpg

«Πίσω στις "Εκδηλώσεις & Εκδόσεις 2000

Η σκιά του Ολύμπου στην Αιώνια Πόλη : (Ο ανθρωπομορφισμός των θεών στην Αρχαία Ρώμη) / Μαρία Τάτση
Λιβαδειά : Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, 2000
85 σ. ; 24 εκ.
ISBN: 960-85645-4-9
Θέματα: ΜυθολογίαΡώμηΑνθρωπομορφισμός
Θρησκεία, αρχαία ελληνική
Θρησκεία, Αρχαία Ρωμαική
Συγκριτική θρησκειολογία
ΤΑΣ: 292.07


Σκοπός της μελέτης είναι να καθορίσει
α) την παρουσία συγκεκριμένων φαινομένων της αρχαίας ελληνικής θρησκείας στο εσωτερικό ενός σύνθετου πολιτισμού, όπως του ρωμαϊκού, και
β) τις διάφορες παραμέτρους και σταθερές των δύο πολιτισμών ώστε να συλλάβουμε το εσωτερικό τους νόημα και να φέρουμε στο προσκήνιο με την ιστορικοθρησκευτική σύγκριση τη μοναδικότητα και το αξεπέραστο της ελληνικής μυθολογίας.
Παράλληλα τονίζεται η χαρακτηριστική υφή αυτής και εξηγείται η γέννηση της ελληνορωμαϊκής θρησκείας και πολιτισμού που θα σημαδεύσει όλον το Δυτικό πολιτισμό από την Αναγέννηση και μετά.


Από τον ΝΙΚΟ ΝΤΟΚΑ στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"-"ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 18/01/2002":

Μια προσεκτική και τεκμηριωμένη μονογραφία μάς έρχεται από τη «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδειάς», γραμμένη από τη φιλόλογο Μαρία Τάτση. Τίτλος της «Η σκιά του Ολύμπου στην Αιώνια Πόλη - Ο ανθρωπομορφισμός των θεών στην αρχαία Ρώμη» (σελ. 87). Οπως μας πληροφορεί η συγγραφέας, σκοπός της μελέτης είναι να καθορίσει «(α) την παρουσία συγκεκριμένων φαινομένων της αρχαίας ελληνικής θρησκείας στο εσωτερικό ενός σύνθετου πολιτισμού, όπως του ρωμαϊκού, και (β) τις διάφορες παραμέτρους και σταθερές των δύο πολιτισμών, ώστε να συλλάβουμε το εσωτερικό τους νόημα και να φέρουμε στο προσκήνιο, με την ιστορικοθρησκευτική σύγκριση, τη μοναδικότητα και το αξεπέραστο της ελληνικής μυθολογίας». Πάντως -ενώ η μελέτη αποσκοπεί στο να κάνει τον «κάθε Ελληνα σήμερα να βρει τη δύναμη να ξαναγίνει "κατακτητής" του "κατακτητή", αντί να αναζητά εαυτώ μέσα στην παγκόσμια κοινότητα…»- η συγγραφέας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην «πνευματική και ψυχολογική συγκρότηση της προσωπικότητας του Εννιου» (σ.σ. Quintus Ennius - Κόιντος Εννιος, ποιητής, 239 - 169 π.Χ., κάτοχος τριών γλωσσών: της μητρικής μεσσαπιτικής, της λατινικής και της ελληνικής) μέσα από τα έργα του οποίου αναζητά τους εκφραστικούς τρόπους του ανθρωπομορφισμού των θεών.

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License