Κύκλος προβολών ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ (συνέχεια... 18/1 & 1/2/11)
provoles2010-11.jpg

«Πίσω στις "Εκδηλώσεις 2011"
Κύκλο προβολών ξεκίνησε το 2010 η Βιβλιοθήκη μας με ταινίες που βασίζονται σε λογοτεχνικά κείμενα και συνεχίζονται και το 2011.
Συγκεκριμένα:

Οι προβολές προβλήθηκαν στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, Δωδεκανήσου 5. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.


Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ 9 (18/1/11)

kathodos-9.jpg

Στην τρίτη προβολή του κύκλου προβλήθηκε η ταινία του Χρίστου Σιοπαχά «Η κάθοδος των εννέα», που είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού.

Ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής Χρίστος Σιοπαχάς εξέπληξε κοινό και κριτικούς το 1984 με αυτή την ταινία. Το φιλμ τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Είναι η μοναδική ελληνική ταινία που βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1985 Πρωταγωνιστούν, μεταξύ των άλλων, και οι συμπολίτες μας ηθοποιοί Χρήστος και Λάμπρος Τσάγκας.

Ο Σιοπαχάς κάνει μια ταινία που μοιάζει με το αρχαίο δράμα. Η τραγική της στιγμή είναι ο καμβάς των ψυχικών δραμάτων των εννέα πρωταγωνιστών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε μια καθαρή ολοκλήρωση, σε επίπεδο του μοντάζ, παρατηρούμε το μερικό και το συνολικό, ταυτόχρονα, έτσι όλη η ιστορία γίνεται ένα ενιαίο και οργανικό σύνολο.

Καλοκαίρι 1949. Ο εμφύλιος έχει τελειώσει, οι αριστεροί αντάρτες ηττήθηκαν και μια ομάδα από εννέα άνδρες προσπαθεί κρυφά να κατέβει από τα ψηλά του Ταΰγετου, στη θάλασσα. Η πορεία είναι δύσκολη, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον στρατό και τους οπλισμένους χωρικούς.

Εννέα αντάρτες είναι το σημαινόμενο όλου του αντάρτικου στρατού. Παρακολουθούμε την απέλπιδη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον κλοιό των κυβερνητικών στρατευμάτων, να φύγουν από την Ελλάδα. Σε αυτή την ταινία διακρίνουμε τις ψυχολογικές συγκρούσεις στον κάθε ένα χωριστά και σε όλη την ομάδα, συνολικά. Αυτές οι συγκρούσεις είναι οι ψηφίδες που φτιάχνουν τον καμβά της αναπαράστασης αυτής της εποχής, με φόντο την ιστορική περίοδο των Δεκεμβριανών.

Σκηνοθέτης: Χρήστος Σιοπαχάς
Ηθοποιοί: Χρήστος Καλαβρούζος, Αντώνης Αντωνίου, Βασίλης Τσάγκλος, Κώστας Χαραλαμπίδης, και οι συντοπίτες μας Χρήστος Τσάγκας, Λάμπρος Τσάγκας.


Η ΖΩΗ ΕΝΑΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ (1/2/11)


Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License