Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Ορχομένιους Αγωνιστές του Έπους του '40 (9/10/2005)

«Πίσω στις εκδηλώσεις 2005

9 Οκτωβρίου 2005: Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Ορχομένιους Αγωνιστές του Έπους του '40

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Ρόδης

Εισαγωγή
Περίσσεψαν η συγκίνηση και η υπερηφάνεια στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Ορχομένιους αγωνιστές του Ελληνοιταλικού Πολέμου την περίοδο 1040 –1941, που διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού και ο Ιερός Ναός Παναγία η Σκριπού, με την συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στον χώρο του εκκλησιαστικού γηροκομείου στον Ορχομενό το βράδυ της Κυριακής, 9 Οκτωβρίου 2005.

Με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εν ζωή πολεμιστές αλλά και τους συγγενείς όλων όσων χάθηκαν πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας μας στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, η βραδιά τιμής δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα αλλά και μια αληθινά ανθρώπινη ατμόσφαιρα. Πρωταγωνιστές, όμως, ήταν και σύσσωμοι οι κάτοικοι της πόλης που στήριξαν με την παρουσία τους μια ακόμη εκδήλωση της αεικίνητης κίνησης των πολιτών του Ορχομενού και της δραστήριας ενορίας της Σκριπούς, καθώς η αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου στον Αϊ Γιάννη είχε από νωρίς γεμίσει ασφυκτικά, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολουθούσαν και από τα παράθυρα της ευρύχωρης αίθουσας ενώ έντονη ήταν και παρουσία των νέων ανθρώπων!!!

Το υλικό της αίθουσας
Το αρχειακό υλικό που είχε εκτεθεί ξεκινούσε από την είσοδο με μια τεράστια αφίσα στην οποία είχαν τοποθετηθεί οι φωτογραφίες όλων των Ορχομένιων πολεμιστών, προσφορά της ΠΠΟ, ενώ το υπόλοιπο υλικό απαρτίζονταν από το φωτογραφικό αρχείο του κ. Νικολάου Γκώνια, λευκωμάτων και βιβλίων από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς καθώς και πολεμικών αντικείμενων (ξιφολόγχες, κράνη κ.α.) των πολεμιστών. Οι παριστάμενοι λάμβαναν ακόμη και ένα ιδιαιτέρως καλαίσθητο τρίπτυχο με αποστάγματα από τις συνεντεύξεις των εν ζωή αγωνιστών, που αποκτά πλέον συλλεκτική αξία!

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι
Στην πρώτη σειρά, δίπλα στους Ορχομένιους ήρωες του ` 40, παρακάθισαν και πολλοί επίσημη προσκεκλημένοι. Αρχής γενομένης από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης μας, κκ. Ιερώνυμο, τους βουλευτές του Νομού μας κκ. Μιχάλη Γιαννάκη και Βασίλη Τόγια (τους φίλους και συμπαραστάτες της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού που δίνουν πάντοτε το παρών σε όλα τα δρώμενα του Ορχομενού), τον Δήμαρχο Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανο, το Δήμαρχο Χαιρωνείας κ. Νίκο Παπαγγελή, τον Δήμαρχο Κορωνείας κ Κωνσταντίνο Τοπολιάτη, τον νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Κώστα Ρουμάνη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού κ. Παναγιώτη Υπερήφανο, την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ορχομενού κ. Αλέκα Χριστοδούλου, τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ορχομενού κ. Γεώργιο Ζυγούρη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Κωνστραντίνος Παπασπύρος, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας» κα. Τότα Τσάκου Κονβερτίνο, τον σχολικό σύμβουλο κ. Γιάννη Θειακούλη, ο Ορχομένιος ιατρός καρδιολογίας κ. Αναστάσιος Βούτσας αλλά και εκπρόσωπους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Ορχομένιο στρατοδίκη Συνταγματάρχη κ. Νίκος Μακρής και τον εκπρόσωπος της 114 πτέρυγας μάχης Τανάγρας, ιερείς από τις ενορίες του καποδιστριακού Δήμου Ορχομενού και εκπροσώπους συλλόγων και φορέων.

Το τελετουργικό
Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με το μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού κ. Μαρία Μερτζάνη, η οποία είχε αναλάβει και όλη την ροή της παρουσίασης του προγράμματος της βραδιάς. Στην συνέχεια χαιρέτισαν τους παρευρισκόμενους όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι και ακολούθησε η προβολή του dvd που είχε επιμεληθεί με περισσή φροντίδα ο κ. Κώστας Πατσαλής, με αρχειακό με υλικό του ιδίου και προσωπικές συνεντεύξεις – μαρτυρίες που είχε συγκεντρώσει ύστερα από πολύμηνη φροντίδα η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού. Την προβολή του αρχειακού υλικού διαδέχθηκε η παρουσίαση του μουσικού έργου «Καταχνιά» σε κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου και μουσική Χρήστου Λεοντή, από τα μέλη της Π.Π.Ο Σπυριδούλα Τσάπρα, Ζωή Κολοβού, Βάσω Παππά, Σπυριδούλα Μοιρογιάννη και Λάμπρο Ρόδη. Στο πιάνο ήταν ο Ορχομένιος καθηγητής μουσικής Λάμπρος Μπούρας ενώ τα μουσικά μέρη τραγούδησαν οι σοπράνο Λένα Σιμιτσάκου και ο τενόρος Στέργιος Βαράκης, οι οποίοι αληθινά καταγοήτευσαν το κοινό! Την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Ιωάννης Μπούτσης, τα καλαίσθητα τρίπτυχα της εκδήλωσης που σχεδίασε ο κ. Γιάννης Πάνου διένειμαν η Μαρία Ανέστη και η Αντιγόνη Μονάχου, ενώ η κοινωνική λειτουργός Λόλα Καρατσώλη είχε την φροντίδα των εν ζωή πολεμιστών και η Νάγια με τη Μάρω Παπαδημητρίου είχαν την ευθύνη της απονομής των μεταλλίων. Τα μέτρα ασφάλειας της εκδήλωσης κάλυψε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λιβαδειάς.

Συγκινητική η κα. Γούλα
Το ζεστό χειροκρότημα των παρισταμένων διαδέχθηκε η ώρα των μεταλλίων, ως ελάχιστο φόρο τιμής της τοπικής κοινωνίας του Ορχομενού σ` αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη του πολέμου. Εκ μέρους όλων των θυμάτων, το λόγο πήρε η Ορχομένια χημικός κα. Γεωργία Γούλα, η οποία μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον χαμό ενός δικού της ανθρώπου στο μέτωπο του πολέμου, του πατέρα της Γεώργιου Γούλα, ξυπνώντας με τον μεστό της λόγο τις τραγικές μνήμες εκείνης της εποχής και τις φρικτές επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στις ζωές όλων όσων τον έζησαν!

Η ώρα των μεταλλίων
Ως ελάχιστο φόρο τιμής, οι διοργανωτές καλούσαν διαδοχικά τους πολεμιστές του έπους του ` 40 για να παραλάβουν τον μετάλλιο τους από τους επισήμους, που είχε πάνω του χαραγμένη της εικόνα της προστάτιδας Παναγίας και την ελληνική σημαία. Συγκινημένοι και με ιδιαίτερη σεμνότητα οι πολεμιστές και οι συγγενείς τους παραλάμβαναν την διάκριση και στην συνέχεια δέχονταν την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Ιερώνυμου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες
Ακολούθως, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον εφημέριο του Ιερού Ναού «Παναγία η Σκριπού» πατέρα Χαράλαμπο στον ακούραστο δάσκαλο Νικόλα Γκώνια από το Κυριάκι, που συνέβαλε ιδιαιτέρως στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης προσφέροντας το πλούσιο αρχειακό του υλικό, το οποίο και στόλισε την αίθουσα του εκκλησιαστικού γηροκομείου. Μια κίνηση την οποία όλοι οι συμμετέχοντες τον ευχαριστούν από καρδιάς!

Η πρόταση της ΠΠΟ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή αυτή την εκδήλωση, η ΠΠΟ έκανε πρόταση στην Δημοτική Αρχή της πόλης, να στηθεί δηλαδή μια επιτύμβια στήλη – μνημείο ηρώων σε μια από τις τρεις πλατείες της πόλης στην οποία να αναγράφονται τα ονόματα των φονευθέντων Ορχομένιων πολεμιστών στον αλβανικό μέτωπο!

Η σπουδαιότητα της εκδήλωσης
Πέρα από την προφανή σπουδαιότητα που είχε αυτή η βραδιά για όλους όσους τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην πατρίδα, αξίζει να αναφερθούμε στην σπουδαιότητα της εκδήλωσης στον Ορχομενό για ένα ακόμη λόγο. Για τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα καθώς η αίθουσα του Γηροκομείου θα παραμείνει ανοικτή και θα είναι επισκέψιμη για τα σχολεία της Περιφέρειας Λιβαδειάς τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου έως και τη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου ενώ το αρχειακό υλικό που υπάρχει σε μορφή dvd θα δοθεί στα σχολεία του Νομού, τις βιβλιοθήκες και σε όποιον μελετητή της ιστορίας το αναζητήσει, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά!

Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία του εθνικού μας ύμνου και με δεξίωση που έδωσε στον ίδιο χώρο η Ενορία της Παναγίας, με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού.

Η αισθητή απουσία της Νομαρχίας Βοιωτίας!
Αξίζει να σημειωθεί πως αισθητή ήταν η απουσία της εκπροσώπησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας από μια τέτοιου είδους εκδήλωση μνήμης, καθώς ούτε ο Νομάρχης Βοιωτίας αλλά ούτε και οι τέσσερις (!) Αντινομάρχες ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Ορχομενού, με εξαίρεση τον Ορχομένιο νομαρχιακό σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ρουμάνη. Η απουσία τους δεν πέρασε απαρατήρητη και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους κατοίκους του τρίτου μεγαλύτερου Δήμου της Βοιωτίας!!!

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License